Melissa Rademakers*

Mijn gewichtsproblemen zijn al op jonge leeftijd ontstaan. Als kind woog ik altijd net iets te zwaar en naarmate ik ouder werd, werd dat alleen maar erger. De oorzaak hiervan lag uiteraard in een stukje aanleg, maar hoofdzakelijk in te veel en te ongezond eten. Bovendien was ik allergisch voor sporten en dat werkt natuurlijk niet positief. De puberteit was voor mij niet gemakkelijk.

Door mijn gewicht was ik erg onzeker en daardoor had ik moeite met de omgang met andere mensen. Gelukkig leerde ik rond mijn 16de verjaardag mijn eerste vriendje kennen en werd volledig geaccepteerd in zijn vriendengroep. Doordat we het erg gezellig hadden kwam ik alleen nog maar meer aan. Van een iets gezette tiener tot een jong volwassene met morbide obesitas.

Natuurlijk wist ik toen al dat ik erg ongezond bezig was en zo nu en dan probeerde ik er ook wel iets aan te doen. Maar ik was niet gemotiveerd genoeg. Het lekkere eten was mij nog altijd veel meer waard. Bovendien had ik niet het gevoel dat het er gezelliger op zou worden als ik geen lekkers meer zou pakken. Sporten hoefde van mij nog steeds niet. Ik had mijn rijbewijs en werd alleen nog maar minder actief.

De jaren die volgden waren op privévlak zeer turbulent. Een stukgelopen relatie, onverwachte zwangerschap, vroeggeboorte door het hellp-syndroom en een zeer moeilijk nieuwe relatie, zorgden ervoor dat mijn gewicht alleen maar groter werd. Tijdens mijn tweede zwangerschap in 2004 besloot ik dat ik radicaal mijn leven moest omgooien. Dat begon met het schoon schip maken in mijn privéleven.

Eindelijk zou ik voor mij zelf en de kinderen gaan kiezen. Het eerste belangrijke besluit was om te breken met de vader van mijn kinderen. Het tweede belangrijke besluit was om nu eens definitief te gaan afvallen. Ik viel af van 142 kg naar 76 kg in ongeveer 2,5 jaar tijd. Dit deed ik door gezond te eten en te sporten. De weg er naartoe was ontzettend zwaar, maar gaf mij ook heel veel voldoening en zelfvertrouwen.

Door mijn succes werd ik een totaal ander persoon. Het leven had ineens veel meer kleur. Mannen hadden ineens aandacht voor me. Vrouwen wilden mijn vriendin zijn. En ik werd steeds meer open. Ook op zakelijk en financieel vlak leek mij steeds meer alles voor de wind te gaan. Ergens diep van binnen knaagde er echter nog steeds iets. Mijn problemen leken opgelost maar eigenlijk waren ze alleen maar diep weggestopt.

De eerste jaren na het bereiken van mijn streefgewicht heb ik voor mijn gevoel een inhaalslag gemaakt voor alle "verloren"jaren. Op relatie gebied kon ik het geluk echter nog niet vinden. Langzaam maar zeker kwam ik erachter dat mijn problemen nog lang niet opgelost waren. Gelukkig leerde ik mijn huidige vriend kennen die mij ontzettend steunt in alles wat ik doe en die mij volledig accepteert zoals ik ben.

Om definitief mijn verleden achter me te laten wist ik dat ik weer helemaal tot mezelf zou moeten komen. Vanaf dat moment ben ik de confrontatie aangegaan met alle onverwerkte emoties. In die periode ben ik ook gestopt met roken. Aan de ene kant natuurlijk heel goed voor mijn gezondheid, aan de andere kant kwam er een oude bekende in mij naar boven. Ik ging weer meer eten, steeds vaker stond er 's avonds lekkers op tafel en van mijn gezonde eetpatroon bleef haast niks meer over. Ik zag niet in dat ik steeds meer begon bij te komen. Broeken die strakker zaten en niet meer pasten, mijn spiegelbeeld veranderde behoorlijk en nog steeds zag ik niet in dat ik fout bezig was. Ergens wist ik het natuurlijk wel. Niet voor niets durfde ik niet op de weegschaal te gaan staan.

Door dat moment uit te stellen werd het alleen maar moeilijker. In de zomer 2012 werd ik door een bekende geconfronteerd met mijn toegenomen gewicht. Hij zei dat ik al weer halverwege terug was. Dat maakte mij behoorlijk overstuur. Ik was wel iets bijgekomen, maar toch niet zoveel? De weegschaal boezemde mij zoveel angst in dat ik besloot hulp te gaan zoeken. Ik wist precies wat ik moest doen om af te vallen, maar ik kreeg de knop niet omgezet. Na veel jaren van zelfreflectie leer je jezelf heel goed kennen. Ik wist dan ook dat het belangrijkste wat ik nodig had, een stok achter de deur was. Wat ik graag wilde is iemand die me zou stimuleren om te sporten en me zou steunen in mijn gevecht met de kilo's.

Na lang zoeken kwam ik bij Topbalance terecht. Het hele concept sprak mij meteen aan en ik heb dezelfde dag nog gebeld om een kennismakingsafspraak te maken. Na een paar dagen ben ik voor het eerst naar Topbalance gegaan. Mijn intake gesprek had ik met Deli. Ze gaf mij een kleine rondleiding, legde mij uit hoe ze te werk gaan en ik kon al mijn vragen stellen. De klik was er en ik maakte meteen mijn eerste sportafspraak en een afspraak bij gewichtsconsulent Monique Dill. Direct na die afspraak ben ik voor mezelf al begonnen met gezonder eten.

De stok achter de deur was nu eindelijk daar. Mijn eerste sportafspraak was ik erg zenuwachtig. Ik had al meer dan twee jaar niet op de weegschaal gestaan en had geen idee wat ik kon verwachten. Aan de andere kant besloot ik dat wat mijn gewicht ook zou zijn, vanaf nu zou alles anders worden. Bij binnenkomst werd ik welkom geheten door Marij. Zij zou mij gaan meten, wegen en de eerste oefeningen geven. Ze vroeg me hoe ik mijn gewicht inschatte en ik besloot hoog in te zetten. Rond de 105 kg. Zelfs dat viel tegen. Mijn gewicht die dag was 111,3 kg. Aan de ene kant een schok, aan de andere kant was ik zo opgelucht dat ik nu eindelijk de confrontatie met de weegschaal aan durfde te gaan. Na het meten van mijn lichaam kreeg ik mijn eerste oefeningen van Marij.

Zelden heb ik zoveel moeite gehad om sporten vol te houden. Dit had ik niet verwacht en was enorm teleurgesteld in mezelf. Hoe had ik het weer zo ver kunnen laten komen? De eerste dagen erna had ik enorm spierpijn. Zo erg dat ik mijn tweede afspraak, twee dagen later, moest verzetten naar later in de week. Daarna ging het gelukkig iets beter. Iedere les werden de oefeningen gemakkelijker. Met eten ging het ook erg goed en ik deed mijn best om mij strikt te houden aan een gezond voedingspatroon. Na een week mocht ik weer wegen.

Ergens in mij groeide de angst dat ik door het jojo-en misschien wel niet meer kon afvallen. Die angst werd alleen maar gevoed toen bleek dat ik slecht 1 ons was afgevallen. Zoveel moeite en dan nog maar 1 ons. Marij zei dat ik vertrouwen moest hebben en dat mijn lijntje echt wel zou gaan dalen als ik simpelweg zou volhouden. Een paar dagen later had ik mijn eerste afspraak bij Monique Dill. Aangezien ik zelf veel af weet van gezond eten had ik mijn twijfels over het feit of ik haar hulp wel nodig zou hebben. Na de kennismaking voelde ik meteen een goede klik. Ik voelde me op mijn gemak en besloot me volledig open te stellen voor wat ze te bieden had. We namen mijn voedingspatroon onder de loep door een week lang alles bij te houden wat ik at.

Na een paar kleine aanpassingen ging ik aan de slag met mijn vernieuwde eetpatroon. De belangrijkste aanpassing hierin was dat ik wat er ook gebeurt, niet te weinig mag eten. Voor mezelf heb ik daar als extra regel nog bijgezet, dat ik geen extra's meer nuttig. Ik wist wel dat ik het zo nu en dan mag hebben. Maar ik wist ook dat dat mijn trigger is. Als ik iets snoep, dan wil ik meer. Als ik niet snoep, heb ik er ook geen enkele behoefte aan. Mijn andere grote angst, de weegschaal, zou ik ook eindelijk aan gaan pakken. Samen met Monique besloot ik enkel en alleen bij haar te wegen. Op deze manier kan ik nooit te veel of te weinig wegen. De afspraken bij Monique waren over het algemeen om de 3/4 weken.

In de tussentijd moest ik proberen me te focussen op mijn doel; gezond leven. De feestdagen kwamen vrij snel na het starten van mijn traject. Mijn angst was dat ik me ergens zou laten verleiden en dat het niet zou gaan lukken. Het tegendeel bleek waar. Ik heb me overal keurig aan gehouden en heb op een leuke manier geëxperimenteerd met gezond eten. Het feit dat ik gezond moest eten wil niet zeggen dat het niet lekker kan zijn. De maanden erna ben ik trouw blijven sporten en heb ik mij trouw aan mijn voedingspatroon gehouden.

De gesprekken met Monique gaven mij zelfvertrouwen op het gebied van afvallen, maar hebben mij ook als persoon heel erg geholpen. Nog steeds kijk ik uit naar onze afspraken. Mijn weegmomenten zijn zeer positief geweest en ook mijn cm vlogen eraf. Het sporten gaat vrij gemakkelijk nu en ik sport nu zelfs ook veel buiten. Gewoon omdat ik er zin in heb. Nu, een jaar later, weeg ik ongeveer 88 kg. Aangezien ik 1.78 groot ben is dit geen behoorlijk overgewicht meer. Qua cm ben ik nu ruim 120 cm kwijt.

Nog altijd ben ik niet helemaal tevreden met mijn gewicht en waarschijnlijk ga ik dat ook niet worden. Wel ben ik trots op mezelf dat ik me toch over mijn angsten heb heengezet en ben erg blij met mijn gezonde levensstijl. Ik ben fit en heb het gevoel dat ik de hele wereld aankan. Mijn eetpatroon is gezond en ik hoef daar niet eens meer bij na te denken. De weegschaal daalt nog steeds gestaag en ik zie wel waar dat gaat eindigen! 

Melissa Rademakers 

 

*Top Balance doet geen garanties tot een exact resultaat. Resultaten kunnen altijd variëren en verschillen van persoon tot persoon.

 

Back in Balance corona veilig

Bij Back in Balance hechten wij veel waarde aan jouw gezondheid. Daarom hanteren de volgende noodzakelijke maatregelen, Soci...

Lees meer

Thuis trainen met jouw persoonlijke 'online' programma

Lukt het je een keer niet om bij ons in de studio te komen trainen? Middels onze eigen 'Shapeview' trainings-App kun je...

Lees meer
Meer nieuws
Susan Stijnen - 37 jaar*

" ‘Ik sport al ruim 3 jaar met grote tevredenheid 2 keer in de week bij Topbalance'*"

Susan Stijnen - 37 jaar*
Ineke Moers*

"Ik ben nu 3 maanden bezig en ben er zelf verrast over, dat ik er niet tegenop om een half uur intensief te bewegen*"

Ineke Moers*
Kim Jongen – 28 jaar *

"De oefeningen zijn meteen gericht op probleemgebieden*"

Kim Jongen – 28 jaar *
Lieke en Marijke*

"Wij hebben diverse sportscholen uitgeprobeerrd zonder resultaat. Bij Top Balance zijn we nu vooral in centimeters afgevallen*"

Lieke en Marijke*
Marja Daemen - 52 jaar *

"Top Balance is het instituut voor de drukbezette vrouw die 2 halve uurtjes per week (that’s all !) aan haar figuur wil werken*"

Marja Daemen - 52 jaar *
Melissa Rademakers*

"De gesprekken met Monique gaven mij zelfvertrouwen op het gebied van afvallen!*"

Melissa Rademakers*
Ineke*

"Vandaag is het ongeveer 3 maanden geleden dat ik begon en heb ik twee gaatjes in mijn riem erbij moeten maken!*"

Ineke*
Lise Heijnen*

"Monique heeft me geleerd naar het ‘positieve’ te kijken*"

Lise Heijnen*
Thea Kuchnio*

"In de warme cabine lijken de oefeningen op de een of andere manier gemakkelijker te gaan!*"

Thea Kuchnio*
Wendy*

"Ik ben tevreden over de resultaten.. alle kleding zit net dat stukje beter*"

Wendy*